Climate Living Lab Schelde Delta i.o.

VLAANDEREN EN NEDERLAND SLAAN MET INTENTIEVERKLARING DE HANDEN INEEN

“Onze geliefde Schelde Delta is van een zeldzame schoonheid. Om meer mensen ervan te kunnen laten genieten, willen we de delta beter bereikbaar maken voor een breder publiek.” Dat zei Ludwig Caluwé, gedeputeerde van de provincie Antwerpen, bij de ondertekening van de intentieverklaring voor het UNESCO Global Geopark op 28 november 2019 in Antwerpen.

Met deze mijlpaal is een belangrijke stap gezet op weg naar het grensoverschrijdende Geopark Schelde Delta. De provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Noord-Brabant en Zeeland nemen hierin het voortouw, samen met EGTS Linieland van Waas en Hulst.

Uniek
De Vlaams-Nederlandse Schelde Delta is uniek in haar soort. Nergens ter wereld is er een deltagebied waar de wisselwerking tussen natuurlijke processen en cultuurhistorie, de strijd tussen mens en water zo aanwezig is als hier. De geologische ontstaansgeschiedenis in relatie tot de rijke cultuurhistorie en natuur maken dat het gebied alles in zich heeft om een UNESCO Global Geopark te worden.

Felbegeerde UNESCO-label
Om in aanmerking te komen voor het felbegeerde UNESCO-label zijn de steun, betrokkenheid en inzet van lokale, regionale en nationale stakeholders essentieel. Daarom ondertekenden de initiatiefnemers, samen met maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven, overheden, onderwijs en wetenschap, de intentieverklaring. Als eerste stap op weg naar de UNESCO-status. Met in totaal zo’n 70 partners krijgt het geopark de komende tijd vorm. Ook werken de provincies en de stakeholders samen aan de kandidaatstelling en een bidbook, dat eind 2020 wordt ingediend.

<link naar film ondertekening>

<link naar aftermovie ondertekenen intentieverklaring>

Deel dit bericht via:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email