Climate Living Lab Schelde Delta i.o.

TENTOONSTELLING ‘DE NARWAL VAN WINTAM HERLEEFT’

Onze grote rivieren, zoals de Schelde en de Rupel, ondergaan een opmerkelijke metamorfose: van open riolen naar heuse natuurmonumenten. Vissen en zeezoogdieren keren er terug. Zo werden in de lente van 2013 meer dan 150 waarnemingen van bruinvissen geteld. In maart 2016 werd een narwal zwemmend in de Schelde gesignaleerd. Een maand later werd het kadaver van de walvisachtige gevonden in Wintam, vlakbij de monding van de Rupel in de Schelde. Voor Natuurpunt Rupelstreek in het Vlaamse Niel was deze vondst aanleiding voor de tentoonstelling ‘De Narwal van Wintam herleeft’.

Strandingen van narwallen zijn zeldzaam. De vondst van de narwal van Wintam was de eerste waarneming van de soort in België en de tweede in de Lage Landen. Het meterslange zoogdier was waarschijnlijk verdwaald en via de Noordzee in de Westerschelde beland en vervolgens in de Schelde. De doodsoorzaak is wellicht een lang proces van verhongering geweest.

Bedreiging
De narwal was afgedwaald van zijn leefgebied in de noordelijke ijszeeën. Daar leven ze in groepen en jagen ze op garnalen, inktvissen, weekdieren en vissen zoals heilbot, kabeljauw en schol. Narwallen zijn bekend om de ivoren slagtand op het voorhoofd, die tot drie meter lang kan worden. Hun grootste bedreiging is het versneld smelten van het zomerpakijs door de klimaatverandering. Daardoor worden ze bereikbaar voor hun natuurlijke vijanden, zoals orka’s.

Blikvanger
Met de tentoonstelling vestigt Natuurpunt Rupelstreek de aandacht op de narwal en die van Wintam in het bijzonder. In het paviljoentje vlakbij de Rupelmonding staan info-panelen die het verhaal vertellen van de narwal van Wintam, en indirect van de metamorfose die onze grote rivieren doormaken. Een levensgrote tekening van een narwal tegen de gevel van het paviljoentje fungeert als blikvanger. De locatie is gratis toegankelijk en bereikbaar vanaf de parkeerplaats aan de Zeesluis in Wintam of met de veerboot Schelle/Wintam.

350e Suske en Wiske album
Naar aanleiding van de vondst is er een stripalbum van Suske en Wiske uitgebracht ‘De Nacht van de Narwal. In dit album krijgt Suske een geheimzinnige narwaltand in handen waarin oude runentekens gekerfd staan, wat leidt tot een avontuur vol onvoorziene gevaren.

< link naar bericht >

Deel dit bericht via:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email