Climate Living Lab Schelde Delta i.o.

PRESENTATIES DELTACONGRES EN SCHELDESYMPOSIUM

November stond in het teken van twee belangrijke presentaties. Op 14 november was het jaarlijkse Nederlandse Deltacongres in Goes (Zeeland). Ruim 1.500 deelnemers lieten zich die dag bijpraten en discussieerden mee over waterveiligheid, zeespiegelstijging en klimaatverandering, en klimaatadaptatie en zoetwatervoorziening. Op 21 november, volgde het Scheldesymposium van de Vlaams-Nederlandse Schelde Commissie (VNSC) in Antwerpen. Tijdens beide bijeenkomsten gaf Geopark Schelde Delta een presentatie over het Vlaams-Nederlandse gebied.

Op uitnodiging van Deltacommissaris Peter Glas presenteerde Geopark Schelde Delta zich op 14 november in één van de parallelsessies van het Nederlandse Deltacongres. We schetsten de miljoenen jaren oude context van zeespiegelstijgingen en klimaatveranderingen in de Schelde Delta, inclusief het verhaal van de mens die er al duizenden jaren vecht tegen het water en leeft met en van het water. Een context die relevant is voor de uitdagingen van nu. Aan de hand van een animatie over de geologische ontstaansgeschiedenis van de Schelde Delta en de invloed van de mens maakte het publiek een tijdreis van miljoenen jaren door het gebied. Een gebied dat al duizenden jaren een climate living lab is en waarvan we de lessen kunnen meenemen naar de toekomst.

Omvangrijke netwerk
Tijdens het Scheldesymposium op 21 november gaf Geopark Schelde Delta een plenaire presentatie. We praatten het omvangrijke netwerk van Vlaamse en Nederlandse partijen uit het Scheldegebied bij over de laatste ontwikkelingen op weg naar de UNESCO-status. En we gaven een doorkijkje naar 2020 en daarna. Na het plenaire deel volgde een aantal rondes van parallelle break-out sessies. Bij de sessies over klimaatverandering, Rivierpark Scheldevallei en de Schelde Stakeholders Dialoog werd regelmatig de link met het geopark gelegd. Een waardevol symposium, waarin ook veel ruimte was voor ontmoeting en netwerken.

< link terugblik Scheldesymposium 2019 >

 

Deel dit bericht via:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email