Climate Living Lab Schelde Delta i.o.

GEOPARK IN DE SPOTLIGHTS: FAMENNE-ARDENNE

In de rubriek ‘Geopark in de spotlights’ laten we telkens een ander geopark zien dat al erkend is door UNESCO. Deze keer: Geopark Famenne-Ardenne in de Belgische Ardennen, het eerste geopark van België. “Dankzij onze erkenning ontvangen we een nieuwe soort bezoekers die op zoek zijn naar duurzaam toerisme met wetenschappelijke inhoud”, zegt directeur Alain Petit. We vroegen hem naar zijn ervaringen.

Waar ligt Geopark Famenne-Ardenne?

“Met een oppervlakte van 911 km² en 67. 228 inwoners verenigt het geopark de gemeenten van Beauraing, Durbuy, Hotton, Marche-en-Famenne, Nassogne, Rochefort, Tellin en Wellin. In 2018 ontving Famenne-Ardenne het label UNESCO Global Geopark.”

Wat maakt het geopark uniek?

“Een smalle kalksteenstrook vormt de leidraad van het geopark. Met een grondgebied dat zich uitstrekt over drie verschillende stroomgebieden: van de Lesse, de Lomme en de Ourthe. Tijdens het Mesozoïcum heerste hier een warm en vochtig klimaat. De kalksteenrotsen veranderden hierdoor van vorm. Dit gebied in de Ardennen stuwde omhoog en rivieren sleten diepere geulen. Er zijn hier meer karstverschijnselen dan waar dan ook in Europa. Dat zijn plekken waar kalksteen aangetast wordt door regenwater. Hierdoor vormen zich bijzondere plekken. Denk aan de Grotten van Han of ondergrondse rivieren en beekjes die plots verdwijnen onder de grond of weer bovenkomen. Deze stromen soms tot tien kilometer lang onder de grond.”

Hoe zijn jullie gestart met de aanvraag?

“De eerste vergadering was in juni 2014 op initiatief van wetenschappers die in de grotten onderzoek deden. De burgemeesters uit de regio waren uitgenodigd en we besloten gezamenlijk om een aanvraag in te dienen. We zijn een heel toeristisch gebied, dus de sleutel tot succes was om een verbinding te maken tussen de wetenschap, gemeenten en toeristische bedrijven. Daarnaast was het belangrijk om burgers te betrekken. Het duurde uiteindelijk vier jaar voordat we het label van Global Geopark ontvingen.”

Welke uitdagingen kwamen er op jullie pad?

“We hebben twee keer een aanvraag moeten doen. De eerste keer was de aanvraag afgekeurd, omdat we geen officiële vereniging hadden met personeel dat voor het geopark werkte. Het budget was niet duidelijk en de eerste naam (Calestienne) was te wetenschappelijk en niet genoeg zichtbaar in het landschap. We hebben hieraan gewerkt en kregen daarna alsnog het UNESCO-label. Het uitwerken van het educatieve programma met lokale scholen was niet zo gemakkelijk. Het kost tijd om contacten met docenten te leggen en lessen en uitstapjes te organiseren. Sinds een aantal jaren werken we ook samen met hogescholen en universiteiten. Educatie is belangrijk voor de valorisatie, ontwikkeling en behoud van geosites. Daarnaast waren er bedrijven en organisaties die fossielen en stenen verkochten. Dit past niet binnen het duurzame beheer van een geopark. We hebben met hen veel gesprekken gevoerd en de verkoop is nu gestopt.”

Waar moet je op letten bij de aanvraag?

“Het is belangrijk om op alle thema’s in te zetten: educatie, marketing, partnerschap, wetenschappelijke bijeenkomsten en het integreren van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Zorg ervoor dat het geopark zichtbaar is voor bezoekers van het gebied; dat is de beste manier om het te promoten. Politieke en financiële steun is belangrijk om aan te tonen dat het geopark voor langere tijd kan bestaan.”

Welke voordelen heeft het om een UNESCO Global Geopark te zijn?

“Het duurt even voordat de voordelen merkbaar zijn, maar sinds 2014 hebben we veel media-aandacht. Belgische, Franse en heel veel Duitse journalisten maakten reportages over ons gebied. We zien dan ook een stijging van het aantal Duitse toeristen; die komen specifiek naar ons vanwege het UNESCO-label. Dankzij onze erkenning, ontvangen we ook een nieuwe soort bezoekers die op zoek zijn naar duurzaam toerisme met wetenschappelijke inhoud.”

Wat valt er te beleven in het geopark?

“Prachtige landschappen, een grote biodiversiteit en onroerend erfgoed. Zij danken hun bestaan aan de specifieke omgeving en bodemsamenstelling. Drink een trappist in de abdij van Sint-Remy, bewonder het panorama vanaf de rots van Erprave of wandel rond in de mooiste dorpjes van Wallonië: NySohier en Wéris.”

Heeft u nog tips voor ons?

“Neem tijd voor de aanvraag en zorg ervoor dat je inzet op alle thema’s. Bezoek ook zeker andere geoparken en wissel ervaringen uit. Door mee te doen aan de activiteiten van UNESCO bouw je een netwerk op met interessante connecties. We hebben zo al veel interessante mensen en projecten leren kennen.”

Meer weten? Kijk op de website van Geopark Famenne-Ardenne 

https://www.geoparcfamenneardenne.be/nl/ 

of bekijk de video over het geopark (FR)

https://www.youtube.com/watch?v=NXVdH4Y2o8A 

 

Deel dit bericht via:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email