Climate Living Lab Schelde Delta i.o.

GEOPARK IN DE SPOTLIGHTS: DE HONDSRUG

‘Zonder een goede basis lukt het niet’

In de rubriek ‘Geopark in de spotlights’ laten we telkens een ander geopark zien dat al erkend is door UNESCO. Deze keer: De Hondsrug UNESCO Global Geopark in Nederland. Nergens ter wereld is er een vergelijkbaar gebied te vinden dat op deze wijze is ontstaan in de ijstijd. “Er zijn wereldwijd inmiddels 161 geoparken, waarvan tot nu toe slechts één in Nederland. Mensen realiseren zich niet in wat voor prachtig gebied ze wonen”, zegt Cathrien Posthumus, manager van Stichting Geopark De Hondsrug. We vroegen haar naar haar ervaringen.

Waar ligt Geopark De Hondsrug?

Geopark De Hondsrug ligt in het noordoosten van Nederland. Vanaf de Martinitoren in Groningen tot aan het Bargerveen onder Emmen: met een lengte van maar liefst zeventig kilometer is De Hondsrug UNESCO Global Geopark een uniek gebied.”

Wat maakt De Hondsrug zo bijzonder?

“De Hondsrug heeft als basis een stelsel van evenwijdig lopende ruggen, gescheiden door beekdalen. De structuur van het landschap en het ontstaan daarvan is terug te leiden naar de ijstijden. Deze ruggen in het landschap hebben de basis gelegd voor de ontwikkelingen in het gebied. Er is een schat aan archeologische resten te vinden, met daarin prominent de hunebedden. Ook het cultuurlandschap met de esdorpen op de ruggen is heel bijzonder. Omdat het zo uniek is en internationale aantrekkingskracht heeft, kreeg het park in 2013 de status Global Geopark en in 2015 het UNESCO-label.”

Hoe verliep het proces om geopark te worden?

“We zijn in 2008 begonnen met een eerste verkenning. In 2010 ontstond het initiatief om meer te doen met het gebied. We wilden aandacht voor het ontstaan ervan en voor de bijzondere cultuurhistorie. We kregen veel steun van het naburige Geopark Terra Vita. Duidelijk was dat je echt een geopark moet zijn om de erkenning te krijgen. Dat betekent dat je de geosites ontsloten moet hebben, dat er educatief materiaal is, dat er een website en promotieartikelen beschikbaar zijn en dat er een organisatie staat die invulling geeft aan de doorontwikkeling van het gebied. In 2012 hebben we de aanvraag ingediend en in september 2013 kregen we de Global Geopark-status. De procedure was toen korter dan nu, omdat er toen nog geen UNESCO-status aan gekoppeld was. Wij kregen dus in één keer de erkenning, omdat we daadwerkelijk functioneerden als een geopark. Om dat mogelijk te maken, hadden we een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) gekregen. Ook van de provincie Drenthe en de gemeenten in ons gebied ontvingen we subsidie. Dat is tot op heden zo gebleven. Zonder een goede basis lukt het niet.”

 Welke uitdagingen kwamen op jullie pad?

“We hadden een goed plan en dat maakte iedereen enthousiast. We hebben diverse verhaallijnen uitgewerkt met exposities bij bestaande musea, hotspots , routes, educatief materiaal, verhalen over de ijstijden, de prehistorie, het veen, kunst et cetera. We werken vanuit een netwerkorganisatie met een klein coördinerend bureau. Nu we wat langer bezig zijn, zie je dat het best lastig is om alle partners in het netwerk enthousiast te houden.”

Hoe plukken jullie de vruchten van de erkenning als geopark? 

“Een geopark is veel meer dan alleen een middel om extra bezoekers te trekken. Wat wij willen bereiken, is dat zowel bewoners als bezoekers kennismaken met het verhaal van het gebied. Dat kunnen ze pas ervaren als ze hier zijn. Wij hebben geen middelen om landelijke campagnes te voeren. Maar geleidelijk zie je dat er meer aandacht en waardering komt voor het gebied. In deze coronaperiode zien we dat de waardering van de bewoners en ook de toeristen voor het gebied enorm is toegenomen.”

Wat betekent het voor de regio?

“We zien dat mensen trotser op hun regio zijn en meer en meer de verhalen kennen. Als geopark proberen we ook op een vernieuwende manier mensen voor het gebied te interesseren, zoals met een VR-film en een route-app waar je ook de mammoeten in VR ziet lopen.”

Wat valt er te beleven in het geopark?

“Om de rijke historie en de aanwezigheid van deze geologische parel meer onder de aandacht te brengen en te versterken, timmert de stichting flink aan de weg. Er zijn fiets,- en wandelroutes voor bezoekers. De bijzondere plekken in het landschap, de hotspots, worden goed belicht. En er zijn permanent exposities bij de musea en informatiecentra in de regio. We sluiten aan bij wat er al is, om het verhaal te verbeteren en te verrijken. Educatie is daarbij belangrijk.”

Denk je dat Geopark Schelde Delta de UNESCO-erkenning kan krijgen?

“Ik ken het gebied een beetje. Het verhaal van deze regio spreekt me zeer aan. De strijd tegen de zee die de komende periode door de klimaatverandering weer heel actueel is, krijgt zeker waardering.”

Heb je nog tips voor ons?

“Het gebied van de Schelde Delta is erg groot. Een goede managementstructuur en veel draagvlak bij alle partners is een must om de erkenning te kunnen realiseren.”

Klik hier voor meer informatie over Geopark Hondsrug

Deel dit bericht via:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email