Climate Living Lab Schelde Delta i.o.

Geopark in de spotlights: TERRA.vita

In de rubriek ‘Geopark in de spotlight’ laten we telkens een ander geopark zien dat al erkend is door UNESCO. Deze keer tonen we Geopark TERRA.vita in Duitsland. “Vanwege deze ecologische, geologische, archeologische en culturele diversiteit maakt TERRA.vita sinds 2004 deel uit van het Global Geopark Network en sinds 2015 bestempeld als een UNESCO Global Geopark”, aldus Tobias Fischer van Geopark TERRA.vita. We vroegen hem naar zijn ervaringen.

Waar ligt Geopark TERRA.vita?

“Het UNESCO Global Geopark TERRA.vita ligt in het noordwesten van Duitsland en omvat de meest noordwestelijke uitlopers van het Duits Centrale Gebergte (Mittelgebirge): de bergruggen van het Teutoburgerbos en het Wiehengebergte met rotsen en fossielen uit het Krijt en Jura, de Trias Osnabrückergeuvel en de Ankum-hoogten, een overblijfsel van de op-één-na grootste bewaarde gletsjermorene ter wereld. Het Geopark heeft een oppervlakte van 1.560 km² en omringt de stad Osnabrück. “

Wat maakt Geopark TERRA.vita zo uniek?

“Ongeveer 95 tot 75 miljoen jaar geleden werden de bergruggen opgetild. De gesteentelagen zijn op grote schaal gevouwen en de lagen zijn samengedrukt. Hierdoor kunnen toeristen 300 miljoen jaar geschiedenis van de aarde in een klein gebied ontdekken. We hebben ook geluk gehad met de gunstige omstandigheden in ons gebied voor fossielen en sedimenten.  Zo zijn er bijvoorbeeld afdrukken te vinden vanuit het Carboon-moerasbos met een twee meter grote duizendpoot! Daarnaast zijn vissen van de Perm-lagune met koperen leisteen bewaard gebleven, inclusief schubben en organen. Dinosaurussen lieten hun sporen achter op strandgebieden, en haaien en walvissen leefden hier toen de oer-Noordzee dit gebied nog bedekte. Tijdens de ijstijd vormden enorme gletsjers het landschap en onze voorouders bouwden de megalithische graven en vochten in de beroemde Varusslag tegen de oude Romeinen.”

Hoe verliep uw proces om Geopark te worden?

“TERRA.vita bestaat al sinds 1962 als natuurpark. Toen heette het Teutoburger Wald-Wiehengebirge-Osnabrücker Land e.V.. Niet bepaald catchy. Tijdens de Wereldexpo van 2000 in Hannover creëerden een park in Osnabrück dat bezoekers informeerde over het belang van bodems voor mens, natuur en landschap, en over de aansluiting van de bodem op de diepe geologische ondergrond. Het TERRA.park is nog steeds één van de hoogtepunten van het Geopark. Hieruit ontstond het idee het natuurpark uit te breiden met geologische onderwerpen. We hoorden van een klein initiatief van vier territoria en instellingen in Europa, die het idee hadden om een ​​Geopark-concept te implementeren. In 2001 sloten we ons aan bij dit nieuwe European Geopark Network en veranderden we onze branding in Nature en Geopark TERRA.vita. De naam heeft betrekking op aarde en leven en de geschiedenis van de aarde. Keer op keer konden we politici, steden en gemeenschappen, onderwijs- en wetenschappelijke instellingen, lokale verenigingen, musea en lokale bedrijven overtuigen van het Geopark-idee en wonnen we hen als onze partners.”

Welke uitdagingen zijn op jullie pad gekomen?

“De naamsverandering naar TERRA.vita werd niet door iedereen met enthousiasme onthaald, omdat het geen informatie over de regio biedt. Maar dat is ondertussen veranderd. Internationaal biedt het ook een grote meerwaarde. Een klassieke uitdaging is structurele financiering, omdat we afhankelijk zijn van lokale gemeenschappen. We halen ook extra geld op via ministeries, maar dat is altijd op projectbasis. Het Geopark ligt in twee deelstaten die verschillende budgetten hebben. Daardoor is er soms wat ongelijkheid.”

Hoe plukt u de vruchten voor de erkenning als Geopark?

“De UNESCO-erkenning verbeterde het imago van de regio. Er komen meer toeristen en dat is ook goed voor onze lokale economie. Wat nog belangrijker is: inwoners van het gebied begrijpen de waarde van de unieke geologische kenmerken en de culturele en ecologische aspecten die verbonden zijn met geologie.

Wat betekent het voor uw regio?

“UNESCO-erkenning zorgt voor een gevoel van trots bij de bewoners en verhoogt hun motivatie om het behoud van het geo-erfgoed, de cultuur en ons milieu te ondersteunen. Het biedt ons ook de kans kennis over het gebied met inwoners en toeristen te delen. Rotsen zijn niet zomaar dode voorwerpen en bodems zijn geen vuil. Rotsen filteren ons water, we gebruiken ze om onze huizen te bouwen en we eten wat er in onze grond groeit. Daarom moeten we zorg dragen voor onze ondergrond, natuur en geo-erfgoed. We bereiken de mensen door veel verschillende educatieve en toeristische maatregelen aan te bieden. Zeker nu tijdens de corona crisis zijn bewoners en bezoekers erg dankbaar voor de hoge kwaliteit van onze wandelinfrastructuur en het hoge aantal aangeboden buitenactiviteiten.”

Wat valt er te beleven in het Geopark?

“Er is veel te beleven in TERRA.vita. Verken het gebied via meer dan 1.000 km aan wandel- en fietspaden. Ontdek de bossen en steengroeves met gids en kom meer te weten over geologie in de mijnen en verschillende musea. Het boomtoppenpad in Bad Idburg is ook zeker de moeite waard voor avonturiers. Voor jong en oud is er van alles te beleven.

Kent u de omgeving van Geopark Schelde Delta en denkt u dat wij een erkenning van UNESCO kunnen krijgen?

“Ik ken de Scheldedelta vanwege zijn verbazingwekkende natuur, vooral in het wad- en duingebied. Het climate-living-lab is een heel goed concept om te onderzoeken en te informeren over de effecten van klimaatverandering.”

Heeft u tips voor ons?

“Ontwikkel en verbeter permanent het masterplan, ontwikkel een netwerk met lokale partners en benadruk de unieke kenmerken van het Schelde Delta Geopark. Zorg voor zichtbaarheid, ook internationaal. Bijvoorbeeld door de website en het informatiemateriaal in het Engels en Duits aan te bieden. Dat laatste zou nog meer toeristen uit Duitsland trekken. Daarnaast kan een bezoek aan een ander Geopark een dieper inzicht geven in het functioneren van Geoparken in het algemeen. Van harte welkom bij Terra.vita uiteraard.”

Wil je meer weten? Surf dan naar

https://www.geopark-terravita.de/en/home_1606891928

 

Deel dit bericht via:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email