Climate Living Lab Schelde Delta i.o.

Geopark in de spotlight: Odsherred

We praten via email met Jakob Walløe Hansen, Head of Education, Outreach, Research, and International Affairs bij het Deense Geopark Odsherred. Hij is geoloog en noemt zichzelf ook nature interpreter.

 

Hoe zou je jullie Geopark beschrijven?

“Ik vind het moeilijk om dit met weinig woorden te doen maar ik zou zeggen: een klassiek ijstijd-landschap, rijk in cultuurhistorie en mooie panorama’s.”

Wat is jullie belangrijkste eigenschap?

“Drie grote eindmorenes (= een wal van puin aan de onderste rand van een gletsjer, ze markeert de maximale uitloop van de gletsjer, nvdr) en veel actieve kustsystemen.”

Hoe is het Geopark ontstaan?

“Als onderdeel van de gemeente.”

Herinner je je de eerste tegenslag bij de oprichting van het Geopark en hoe jullie daar mee omgingen?

“We hebben nooit echt tegenslagen gekend bij de oprichting, maar het is ons bij de start helaas niet gelukt om de steun van de inwoners te verkrijgen. Ondertussen krijgen we die steun meer en meer, voornamelijk door het Geopark steeds concreter te maken in de vorm van verschillende projecten.”

Met welke toeristische partners/organisaties werken jullie samen?

“We hebben veel partners, onmogelijk om ze hier allemaal op te noemen, maar de toeristische organisatie dat zijn wij zelf.”

Wat zijn de voordelen van een UNESCO Geopark label?

“Er zijn veel voordelen van het UNESCO Geopark label, zoals oa dat het meestal makkelijker is om geld op te halen voor projecten.”

Is er een aanpak die de toeristen moet stimuleren om Geopark Odsherred meermaals te bezoeken?

“Eerst en vooral hebben we veel eigenaars van vakantiehuizen in ons gebied. Deze eigenaars komen zelf uiteraard reeds jaarlijks terug. Bovendien streven we er naar om ieder jaar nieuwe activiteiten en nieuwe evenementen aan te bieden. Dat helpt om toeristen warm te maken om Odsherred nogmaals te bezoeken.”

Wij zijn momenteel aan de laatste loodjes bezig van ons bidbook en masterplan om de kandidaatstelling te doen voor Geopark Schelde Delta. Heeft u nog tips voor ons?

“Mijn belangrijkste tip zou toch zijn om je te verzekeren van de steun van de gemeente en de inwoners. Maak afspraken met partners. Richt een grondig educatief programma op. Communiceer in woorden en beelden hoe het Geopark een significant verschil kan maken. Laat mensen het landschap gebruiken en toegankelijk maken. Dit kan op meerdere manieren, maar volgens mij is het best om zoveel mogelijk ideeën te ‘lenen’ als kan en nodig is, en deze ideeën dan aan te passen naar jullie setting. Maak er je éigen Geopark van, geen replica. Verschillende Geoparken kopiëren steeds andere Geoparken, trap dus niet in die valkuil.”

https://geoparkodsherred.dk/

Deel dit bericht via:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email