Climate Living Lab Schelde Delta i.o.

CURSUS GASTHEERSCHAP VOOR NATIONAAL PARK OOSTERSCHELDE

IVN, het Nederlandse Instituut voor Natuureducatie, leidt mensen op tot gastheer van de Oosterschelde. In de cursus Gastheerschap doen de gastheren in spe kennis op over de natuur in de Oosterschelde en de cultuurhistorie van het gebied. Zo kunnen ze hun gasten beter wegwijs maken in het Nationaal Park Oosterschelde. Inmiddels vast onderdeel van de cursus is een dagdeel verzorgd door Geopark Schelde Delta over de ontstaansgeschiedenis van het gebied.

Op 12 december rondde een nieuwe groep van 23 Zeeuwse horeca- en recreatieondernemers de cursus met succes af. Hiermee telt het Oosterscheldegebied nu 75 gastheren. De cursus Gastheerschap van IVN bestaat uit een aantal bijeenkomsten over het Nationaal Park Oosterschelde. Hierin komen onder meer de ontstaansgeschiedenis, visserij, cultuurhistorie, bijzondere locaties, recreatieve mogelijkheden, streekproducten en typische flora en fauna in het gebied aan bod.

Tijdreis
Geopark Schelde Delta neemt de cursisten mee op tijdreis vanaf de laatste ijstijd tot nu. Hoe zag het gebied er vroeger uit? Hoe zie je sporen terug uit verschillende periodes? Extra aandacht is er voor het verhaal over hoe Zeeland een eilandenrijk werd. Het verhaal over de verdronken dorpen en een doorkijkje naar de toekomst. De deelnemers leerden vanaf de Plompetoren van het verdronken dorp Koudekerke aan de Oosterschelde het landschap te ‘lezen’. En ze kregen van Paul Begijn van geoparkpartner Natuurmonumenten uitleg over zandsuppleties op de Roggenplaat.

Streekproducten
De nieuwe gastheren vulden de informatie prachtig aan met korte verhalen over kenmerkende cultuurhistorische plekjes uit hun eigen omgeving, onder het genot van streekproducten. Een geslaagde middag met een groep enthousiaste ondernemers met hart voor hun mooie Oosterschelde.

Deel dit bericht via:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email