Climate Living Lab Schelde Delta i.o.

BRABANTSE GEDEPUTEERDE OP WERKBEZOEK IN WEST-BRABANT

De Brabantse gedeputeerde Peter Smit van Water en Bodem was donderdag 16 juli op werkbezoek in West-Brabant. Hij bezocht verschillende bijzondere plekken en projecten, waaronder het buitendijkse natuurgebied de Dintelse Gorzen en de Binnenschelde in Bergen op Zoom. Ook maakte hij kennis met Grenspark Kalmthoutse Heide.

Het natuurgebied de Dintelse Gorzen is een waar vogelparadijs. Met de voltooiing van de Philipsdam is de getijdenwerking daar verdwenen. Dit leidt tot nieuwe uitdagingen in natuurbeheer, vertelde Frans van Zeijderveld van Natuurmonumenten aan de gedeputeerde. Geïnteresseerden kunnen het gebied bezoeken vanuit Natuurpoort Benedensas met restaurant en historisch sluizencomplex. Ondernemersfamilie Akkermans lichtte enthousiast de ontwikkelingen en activiteiten toe die zij in samenwerking met onder meer Waterpoort heeft gerealiseerd.

Verbeteren waterkwaliteit

Bij de Binnenschelde in Bergen op Zoom sprak Peter Smit met betrokkenen over het verbeteren van de waterkwaliteit van dit meer en het Markiezaatsmeer. Beide meren waren voor de afdamming in het kader van de Deltawerken onderdeel van de Oosterschelde.

Expositie ‘Koele Wateren’

Aansluitend volgde een warm ontvangst door wethouder Patrick van der Velden van Bergen op Zoom in museum Markiezenhof. Met mooie presentaties over de herinrichting van het museum dat in het teken staat van het hebben en delen van ‘geheimen’. Ook werd de expositie ‘Koele Wateren’ toegelicht, onderdeel van een reeks van vier exposities in het teken van de elementen aarde, water, lucht en vuur. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met onder meer het Rijksmuseum en is vanaf 8 november te zien.

Verbinding

Aan het einde van de middag werd het Grenspark Kalmthoutse Heide voor het voetlicht gebracht. Centraal hierin stond de relatie tussen geologie en natuur en het belang van de verbinding met de omgeving. Daar waar het grenspark sterk in is.

 

 

Deel dit bericht via:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email