Climate Living Lab Schelde Delta i.o.

UNESCO COMMISSIES VOOR TWEEDE KEER OP BEZOEK

Het Vlaamse deel van Geopark Schelde Delta kreeg woensdag 19 juni bezoek van de Vlaamse en Nederlandse UNESCO Geoparken Commissies. Met een waterbus, elektrische treintjes, een touringcar en te voet ging de veldexcursie langs Kruibeke, Bazel, Hemiksem, Rumst en Noeveren. De grote opkomst toonde nog maar eens aan dat het aan enthousiasme en betrokkenheid voor het project niet ontbreekt.

Onder de ruim 70 deelnemers waren ook de gedeputeerden van Oost-Vlaanderen en Antwerpen, wetenschappers, geologen, landschapsarchitecten, gemeenten en vertegenwoordigers van onderwijs en recreatie. Bij de start in het historische Natiënhuis in Antwerpen werd de excursie als een tussenexamen gezien voor het Geopark in wording. Dat moet er in 2022 toe leiden dat UNESCO het predicaat ‘UNESCO Global Geopark’ aan de Schelde Delta verleent.

Sigmaplan

Met termen als ‘gecontroleerd overstromingsgebied’ (GOG) en ‘gereduceerd getijdegebied’ (GGG) werd het belang van het Sigmaplan – de tegenhanger van het Nederlandse Deltaplan – voor Kruibeke zichtbaar gemaakt. Veiligheid en natuur staan centraal bij de inrichting van de overlooppolders met hun watervallen, die spelen met de dagelijkse getijdewisselingen.

Stenen stapelen

Het historische belang van kleiwinning en steenfabrieken in de Rupelstreek – met dank aan de kloosterlingen van het Bernardusklooster – is ook nu nog overal zichtbaar. De steenfabrieken die er nog actief zijn, gaan duurzaam met de kleiputten om. Daarbij wordt de klei tot wel 35 meter diepte afgegraven. Dat de gebakken stenen niet meer in de vroegere droogloodsen worden verwerkt, past bij de evolutie van de productie. Maar het bewaken van de loodsen (ooit 400 kilometer aan lengte!) als cultureel erfgoed biedt de kans om ook toekomstige generaties te laten zien hoe vrouwenhanden eeuwenlang stenen stapelen tot kunst hebben verheven.

Climate Living Lab

Dat het Vlaamse deel van Geopark Schelde Delta (rond Antwerpen) een schatkamer aan geologische evoluties, cultuurhistorie en natuur is, werd tijdens de veldexcursie belicht. De UNESCO-commissieleden benadrukten aan het einde van de dag dat de geologie in de voorbereidingen voor het bidbook meer op de voorgrond mag komen. Een ook de term ‘Climate Living Lab’ mag nog meer lading krijgen. Mooie uitdagingen voor de vier regio’s om daar de komende tijd met alle projectpartners verder aan te werken.

 

Ook nieuwsgierig geworden naar de plekken die bezocht zijn?  Klik dan op onderstaande linkjes.

Rupelstreek

Kruibeke

 

 

Deel dit bericht via:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email