Climate Living Lab Schelde Delta i.o.

FORT LILLO IN HET NIEUWS

Fort Lillo, een van de oudste forten in de Antwerpse haven, moet weer een vijfhoekig bastion worden. Dat is het uitgangspunt van het Masterplan Lillo uit 2009. Na tien jaar lijkt er schot in de zaak te komen.

Willy Ibens, voorzitter van Natuurpunt Antwerpen Noord, is enthousiast over de ontwikkeling. “Dit is een beschermde site die je niet mag laten verloederen”, aldus Ibens in de Provinciale Zeeuwse Courant. En: “Lillo wordt aantrekkelijker. Het krijgt weer het beeld van het oude Nederlandse fort.”

Dagjesmensen

In 1578 liet prins Willem van Oranje Fort Lillo bouwen als bescherming tegen een Spaanse aanval. Bij de val van Antwerpen in 1585 bleef het fort in bezit van de Noordelijke Nederlanden. Samen met Fort Liefkenshoek beheersten Fort Lillo scheepvaartverkeer van en naar Antwerpen. Deze barrières in de Schelde had nadelige gevolgen voor de handelspositie van Antwerpen, waardoor Amsterdam kon groeien. Het fort werd in 1894 als vestingwerk buiten gebruik gesteld, nadat het in verschillende handen (Franse, Oostenrijkse en Nederlandse) was. In 1981 verkreeg het de status van beschermd monument. Vandaag de dag is Lillo een pittoresk dorpje met een getijdenhaventje waar de contouren van het vestingwerk nog zichtbaar zijn en is een bezoek meer dan waard.

 

Breng deze zomer ook een bezoek aan deze bijzondere plek. Lees meer >

Deel dit bericht via:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email